Предавање историчара Милована Балабана „Црква и народ на Косову и Метохији у XIX веку“ на  Јутјуб каналу КЦНС

26/02/2024

Предавање историчара Милована Балабана „Црква и народ на Косову и Метохији у XIX веку“ (26. 2. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На предавању се говорило о страдању и животу цркве и српског народа у XIX веку на просторима Косова и Метохије. Период од почетка српске борбе за ослобођење под Карађорђем, од 1804. па до краја века представља период наглог, али и планског потирања српског народа са простора Косова и Метохије.

То је век када је нарушена етничка доминација Срба на овим просторима, те су Албанци постали демографски преовлађујући фактор. Страдање је постајало све неподношљивије, а протеривање све масовније. То је, такође, период прогона цркве, баш када је она обнављана на просторима централне, ослобођене Србије. Због тога су Стара Србија и Косово и Метохија били под велеким притисцима, а народ на Косову и Метохији под сталним терором. Србима је претио потпуни нестанак, али су Балкански ратови , бар за неколико деценија, зауставили ове процесе.

Да је верски живот у потпуности пао говори и чињеница да је Грачаница била потпуно запуштена. Српско становништво се расељавало. Услови за живот били су недостојни. Народ је од муке бежао јер више нису видели смисао. О томе доста говоре и сведочења о немогућим условима за живот.

На Косову и Метохији постоји српско, османско и албанско наслеђе. Често се мешају албанско и османско наслеђе, нарочито када су верски објекти у питању.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања