Предавање историчара др Горана Васина на тему „Хабзбурзи и Тридесетогодишњи рат (Хабзбурзи – породица, династија, историја)“ на Јутјуб каналу КЦНС

18/07/2023

Предавање историчара др Горана Васина на тему „Хабзбурзи и Тридесетогодишњи рат (Хабзбурзи – породица, династија, историја)“ (18. 7. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На почетку јулске трибине др Горан Васин истиче да Тридесетогодишњи рат спада у ред најсудбоноснијих и најпресуднијих ратова који ће се дешавати у Европи, не само у модерно доба тог времена, него и до данашњих дана. Тај рат је у потпуности променио политичку, геополитичку, материјалну и друштвену позицију Европе. У њему су учествовале све протестантске и римокатоличке земље – силе, не само на територији Хабзбуршке монархије Светог римског царства, него широм Европе.

Тридесетогодишњи рат донео је неке револуционарне методе у самим техникама ратовања и преговарања, а уједно и највећа разарања, материјалног али страдања великог броја цивила незабележено до тада, и из тог разлога овај рат се може сматрати за прекретну тачку историје Европе јер после њега почиње доминантна улога Француске у континенталном делу Европе. Реч је о владавини Луја XIV и успону и доминацији Француске која ће трајати читав век, а са друге стране ту су и велике поморске силе – Велика Британија и Низоземска, које обликују европску стварност на други начин.

Напослетку, Васин наглашава да је ово период када почиње постепени успон династије Романов из Русије, тако да је Тридесетогодишњи рат, са периодом пре и непосредно после њега, са својим одјецима, како у 17. веку, тако и касније, битно променио слику Европе у будућности.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања