Предавање и пројекција кратког документарног филма „Култура сећања“

22/01/2016

У Културном центру, у клубу „Трибина младих“ , у четвртак, 28. јануара, у 18 часова одржано је предавање и пројекција кратког документарног филма „Култура сећања и памћења“. Предавање је одржано у оквиру програма „Ледена тишина“ којим се обележава годишњица Новосадске рације и чува сећање на све невине жртве Другог светског рата.
Аутори трибине били су историчари из Републике Српске, Предраг Лозо и Драгољуб Илић. Тема њиховог предавања били су злочини на простору Независне Државе Хрватске, са посебним освртом на геноцид у логору Јасеновац. Присутни су могли да погледају и пројекцију кратког документарног филма „Култура сјећања“ и да послушају потресне изјаве оних који су преживели заточеништво у логорима на територији НДХ.
– Шта је то култура сећања? Неговање и узгајање сећања, неговање осећања, пре свега везаност за наше претке. И то је нешто што никако није у сукобу са модерним тековинама. Култура сећања није нешто тренутно и пролазно, то је процес – рекао је господин Лозо.
Драгољуб Лозо је на почетку свог излагања рекао:
– Оно што треба да се запитамо је чега се то сећамо, а кога смо заборавили? Човек који зна шта је жртва тражи да страдале подигне из дубина трагичности, у висине вечности.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ZzmfIP_OiS0[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања