Предавање Горана Васина „Између Беча и Цариграда – српске елите у Хабзбуршкој монархији 1526–1918ˮ 28. јула на Јутјуб каналу КЦНС

26/07/2022

Предавање Горана Васина на тему „Између Беча и Цариграда – српске елите у Хабзбуршкој монархији 1526–1918ˮ можете погледати 28. јула у 21.00 час на нашем Јутјуб каналу. 

После пропасти српске средњoвековне државе, Срби су се нашли на границама две империје, Хабзбуршке и Османске. У дугом процесу чувања српског идентитета и чувања култа средњoвековне државе, елите ће имати кључну улогу. Односи великих сила према српском питању додатно су отежавали положај Срба. Српска црква постала је институција око које ће Срби градити свој идентитет и радити на обнови своје државности. Војна граница у Хабзбуршкој монархији имала је сличну улогу. Велики број српских официра, ратујући за Хабзбурге, стицао је искуства и знања која ће помоћи српским елитама да јачају идентитет и нађу своје место у хијерархијски компликованој царевини. Тако се у дугим процесима креирањем елита ствара основа обнове српске државности и јачања српске националне мисли на границама империја.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања