Предавање Горана Шарића на тему „Срби и Јевреји – прошлост, садашњост, будућностˮ на Jутјуб каналу КЦНС

19/12/2022

Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „Срби и Јевреји – прошлост, садашњост, будућностˮ (19. 12. 2022) можете погледати на нашем Jутјуб каналу.

Трибину коју је посветио свом великом пријатељу и хуманитарцу Дамиру Галу, Шарић почиње указујући на историјске чињенице и страдања кроз која су Јевреји пролазили вековима. На том трагу повукао је паралелу између српског и јеврејског народа, истакао велике неправде и погроме које су доживели и једни и други и осврнуо се на Косовски завет којег би Срби требало да се држе и у најгорим временима.

У наставку трибине Шарић указује на велики број знаменитих Јевреја који су на разноразне начине обогатили српску културу, образовање и науку (Клара Мандић, Бенцион Були, Геца Кон, Давид Албала, Данило Киш, Оскар Давичо, Станислав Винавер). Шарић говори и о јудaизму, подсећајући на његов изворни облик где је наглашено усавршавање и побољшање света у ком живимо: „Свет је као океан, побољшај једну кап и побољшао си цео океан“. У самом срцу јудaизма јесте Тора (пет Мојсијевих књига, првих пет књига Библије), која представља темељ правног и етичког учења свих Јевреја. Пре свих закона стоји закон срца – осмех за ближњег свог, лепа реч и емпатија.

Најсветији празници код Јевреја су Јом Кипур и Шабат. Јом Кипур је дан покајања, праштања и мирења, и као такав представља најсветији празник у јеврејској традицији. Шабат је уско повезан са два догађаја – стварањем света и изласком из ропства. Уз Шабат су везани многи прописи, обичаји и навике. Најзначајнијим симболима ове религије сматрају се седмокраки свећњак менора и капа кипа.

„Човек није оно што је у срцу, човека дефинишу његова дела“– поентира Шарић и напомиње да би оно што нам је у срцу требало пренети на дела како бисмо оставили позитиван траг. Тора од сваког тражи да се с пуном свешћу супротстави недаћама, неправди и патњи, овде и сада, у сталном напредовању ка савршенству.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања