Предавање Горана Шарића на тему „Православље и Нови свјетски поредакˮ на Jутјуб каналу КЦНС

01/08/2023

Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „Православље и Нови свјетски поредакˮ (1. 8. 2023) можете погледати на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

„Ви, ако сте Срби не можете бити ништа друго но православни хришћани. Не можете имати други основ осим светосавља и косовског завета“ – истиче Горан Шарић на почетку предавања.

Последњих неколико година све чешће наилазимо на појам глобализације, о њој говоре политичари, научници, социолози, економисти… О њој се говори за округлим столовима, научним скуповима, пишу се књиге на ову тему, а око ње се воде борбе аргументима, пендрецима, Молотовљевим коктелима и каменицама. Глобализација, попут неког ваљка, прелази преко старих традиција, обичаја, уверења, граница и политичара. Нико не остаје поштеђен – ни левичари, десничари, либерали, конзервативци и националисти.

У наставку трибине Шарић је покушао да да одговор на који начин човечанство треба да се бори против глобализације, пре свега истичући православље као највећег противника Новог светског поретка, које по Шарићевом мишљењу једино има снагу да му се супротстави. Једино цивилизације и друштва која су била темељена на нематеријалним вредностима, вредностима које су превазилазиле оно материјално, хедонистичко и себично имају могућност да се спасу и отргну од глобалистичких токова који нам прете. У епицентру таквог размишљања јесте православље, које као темељ српског националног идентитета држи своје вернике чврсто окупљене око правих, моралних начела у вредности.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања