Предавање Горана Шарића на тему „Посланик Мухамед – живот и дјелоˮ на Jутјуб каналу КЦНС

31/08/2022

Предавање Горана Шарића, католичког теолога, на тему „Посланик Мухамед – живот и дјелоˮ (31. 8. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Трибину коју је назвао испруженом руком према браћи друге вероисповести Горан Шарић одређује као романсирано предавање. Он наводи да неће попут многих „ићи ђоном“ на причу о Мухамеду, нити ће излагање градити само око чињеница, већ ће речима бројних знаменитих људи и цитатима из Курана осветлети причу „неизмерне лепоте и заноса, готово непознату на Западу (осим у експертским круговима), а која обједињује историју, трагедије и просветљење“. Шарић напомиње како је Мухамед вероватно најуспешнији човек који је икада живео јер је једини успео да створи религију, нацију и царство. Ово потврђује и листа најутицајнијих људи у историји где Посланик испред Њутна, Исуса, Буде, Конфучија, Колумба, Ајнштајна и многих других – свих других – заузима прво место. Избор познатих мислилаца који су о Мухамеду писали збраја људе најразличитијих профила – од књижевника, преко политичара до езотериста, који сложно исказују поштовање и дивљење према „великом Пророку“, креатору светског језика, зачетнику нове књижевности, ујединитељу арапских племена у нацију и утемељитељу ислама – религије која на свим континентима броји готово две милијарде припадника.

Прича о Мухамеду прича је о најузвишенијим људским вредностима: „само спајањем најбољих врлина Александра Великог, Диогена, Аристотела, цара Константина, Светог Павла и Светог Фрање могла би се разумети величина тог човека“. Све што је он желео било је стварање новог односа између Бога и човечанства и његово право наслеђе су, како Шарић истиче, потпуна преданост Богу, рад на себи и брига за заједницу. У једном од последњих говора Мухамед је говорио о укидању камата и крвне освете, праву мушкараца према женама али и жена према мушкарцима, о томе да није белац бољи од црнца нити обратно и да се треба опомињати на то да ћемо једног дана сви стати пред Бога и одговарати за своја дела. Слушајући о животу и делу Посланиковом ми сазнајемо драгоцену причу о томе како је Божја порука преживела упркос замкама, али и како су пут који је Мухамед утро његови следбеници брзо занемарили, те га од тада траже сви муслимани.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања