Предавање Горана Шарића на тему „Мегалити Балкана“ на Јутјуб каналу КЦНС

26/11/2020

Предавање Горана Шарића, католичког теолога и историчара, на тему „Мегалити Балкана“ (26. 11. 2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Након низа предавања одржаних у КЦНС, која су будила велико интересовање публике, теолог и историчар Горан Шарић овог пута говори о мегалитима Балкана.

Мегалити представљају велико камење, велике стене, велике камене блокове којих има по целом свету, али питања која интригирају већ хиљадама година јесу ко је, када и како изградио на стотине и хиљаде мегалита од Алпа до Црног мора и шире. Шарић претпоставља да је цела планета у прадавна времена била планета мегалита.

Хаплогрупа I2 представља групу гена карактеристичну за динарског човека. Антрополошки тип динарца је висок црн тип какав данас доминира на простору Србије, Босне и у већем делу Хрватске. Тај ген постоји и код других Словена али као други по заступљености. У Белорусији се налази у двадесетак посто, код Руса и Украјинаца десетак посто. Код Словена се могу разликовати два антрополошка типа: панонац и динарац. Само код Срба, Хрвата и Бошњака најдоминантнији је динарац, док је код осталих Словена доминантнији панонац. У далекој прошлости, можда баш у време Лепенског вира, наводи Шарић, срећу се две популације од којих једна представља панонца који је нижег раста, плав, светлије пути (попут Чеха и Словака), и динарца који је виши и можда ратоборнији. Њиховим мешањем дошло је до стварања протословена из чијег језгра настају словенски народи. Док панонац представља тип мирније нарави, бави се земљорадњом, организован је и мирољубив, динарац представља ратоборнији тип за који је специфична мегалитска градња.

Према најновијим истраживањима сматра се да је човечанство пре 12.000 година било сведок огромне катаклизме која је изазвала изумирање великих животињских врста као и проиводњу сићушних металних честица велике густине које су се кретале великом брзином и остављале ситне кратере у кемену. Претпоставља се да је у питању био удар тела из свемира, које је оставило кратере попут оних на Месецу и да је северна хемисфера била више погођена. Адам са Лепенског вира сведочи да се цивилизација на том месту поново покренула.

„Антички свет нису саградили Грци, него Илири“, наводи Горан Шарић цитирајући српску археолошкињу Јелену Малешевић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања