Предавање Горана Шарића на тему „Ћиро Блажевић – тренер свих тренераˮ на Јутјуб каналу КЦНС

10/02/2023

Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „Ћиро Блажевић – тренер свих тренераˮ (10. 02. 2023) можете погледати на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Поводом смрти великана из света спорта, а свакако и најбољег фудбалског тренера са ових простора, уприличена је трибина у Културном центру Новог Сада на којој је предавач био Горан Шарић. Мирослав Ћиро Блажевић живот је посветио фудбалу као играч, тренер, а био је и селектор хрватске репрезентације. Историја спорта памтиће његове бројне успехе – с њим је Динамо постао првак Југославије (1982), а хрватска репрезентација стигла до четвртфинала Европског првенства (1996) и трећег места на Светском првенству (1998), што је тек сегмент вишедеценијске каријере.

Шарић је направио преглед кључних биографских епизода Ћира Блажевића, с нагласком на „тренерске дане”, те на онај комплекс особина и уверења који је одликовао његово присуство у фудбалу. Према речима предавача, Блажевић је „обележио ову епоху и у спорту и у култури”, био је аутентична „балканска и словенска душа”, „уједно космополит и човек из народа”. Предавање се кретало од играчких до тренерских вода, кроз праве и погрешне потезе у каријери, да би се истакла вредност апсолутне посвећености, труда и талента који су изродили „тренера свих тренера”, а њему самом, како је наводио, дали „прилику да обрадује људе”.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања