Предавање Горана Шарића на тему „Алојзије Степинац – светац или злочинац?“ на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада

01/04/2021

Предавање католичког теолога и историчара Горана Шарића на тему „Алојзије Степинац – светац или злочинац?“ (1. 4. 2021) можете погледати на нашем Jутјуб каналу.

Алојзије Степинац био је загребачки надбискуп и кардинал, одликован од стране Анте Павелића највишим државним признањима. По завршетку Другог светског рата југословенски суд га је прогласио ратним злочинцем због сарадње с усташама, те је након суђења остатак живота провео најпре у затвору, а потом у кућном притвору где је и преминуо, нагласио је Шарић.

Залажући се за опстанак НДХ, Степинац се после рата опирао новој комунистичкој власти. Оптужен је за ратне злочине и сарадњу с непријатељем с којим је одржавао изузетно срдачне односе, понајвише с немачким и италијанским окупационим властима. Жустро је подржавао усташки покрет, те је проглашен усташким војним викаром. Још пре самог рата тврдио је да је хрватско становништво у Загребу жртва великосрпске хегемоније. Био је србофоб, мрзео је ислам, протестантизам и Јевреје, устврдио је на предавању Шарић.

Осуђен је на казну затвора у трајању од 16 година, а након само 5 година му је казна преиначена на кућни притвор у родном Крашићу на Жумберку.

-Зашто је Степинац злочинац? Он је своје грехе оправдавао и није осећао кајање. Зато је злочинац – истакао је Шарић, помињући и случајност да је током земљотреса у Загребу прошле године страдала управо црква у Палмотићевој у којој су се редовно одржавале мисе Павелићу и Степинцу.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања