Предавање Горана Шарића, католичког теолога, на тему „Господар прстенова и духовно значење бајкиˮ на Jутјуб каналу КЦНС

19/10/2022

Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „Господар прстенова и духовно значење бајкиˮ (19. 10. 2022) можете погледати на нашем Jутјуб каналу.

Нова трибина Горана Шарића јесте својеврсни осврт на значење и функцију бајки у животу сваког појединца, док се једнако бави слојевитом фантастиком Џ. Р. Р. Толкина. Однос према причи, миту и легендама утемељује се у раном детињству и представља важан обликотворни и формативни фактор који непосредно делује на обликовање свести детета. Шарић се позива на утицајна учења Виктора Франкла из области психологије и логотерапије, маркирајући поједине ставове поменутог аутора као врло упутне у савременом тренутку. На трибини је посебна пажња указана дидактичкој димензији свих облика древних прича које, чврсто ослоњене на традицију, и данас могу да нас науче трагању за смислом, што је и колективни и индивидуални задатак. Бајке, како тврди Шарић, делују на свесни, несвесни и подсвесни део ума, покривајући оно архетипско и универзално у људском искуству.

Други део трибине посвећен је Толкину, чији је епски и митски свет обележио одрастање многих генерација. Након кратког приказа пишчеве биографије, те важних тачака младости у којој се развила посебна осетљивост на оно легендарно и измаштано што се писаном речју може посредовати, Шарић интерпретира основна својства ауторових најславнијих дела, Хобита и Господара прстенова. Пратиоци трибинског програма Културног центра Новог Сада имаће прилику да саслушају тек почетни импулс за даље могуће анализе и нова читања капиталних остварења светске епске фантастике.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања