Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na temu „Prvi mandat Džordža Buša mlađeg“ na Jutjub kanalu KCNS

10/05/2021

Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na temu „Prvi mandat Džordža Buša mlađeg“ (10. 5. 2021) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Prvi predsednički mandat Džordža Buša mlađeg tema je ovog predavanja. 11. septembra 2000. dogodio se zaokret u Bušovom prvom mandatu. Do tada je američki predsednik trpeo oštre kritike upućivane na račun njegove inertnosti i nepreduzimljivosti. Tog septembarskog dana dogodio se nezapamćeni teroristički akt koji je izvela grupa islamskih fundamentalista, pripadnika organizacije Al-Kaida koju je predvodio Osama bin Laden. Kao odgovor SAD usledio je oštri sukob i slamanje talibanskog režima u Avganistanu. Buš se od tada nametnuo kao ratni lider koji je u stanju da zaštiti Ameriku od pošasti terorizma i straha s kojim se do tada dugo nije susretala.

Nakon rata u Avganistanu, za vreme Bušovog mandata dogodila se i pobeda SAD u ratu u Iraku. Buš je stekao epitet hrabrog i preduzimljivog predsednika, spremnog da zaštiti naciju. Tada je i osmislio termin „sponzori terorizma“ koji označava sve one koji ugrožavaju Ameriku, da bi ga kasnije proširio na termin „osovine zla“ koji se odnosi na sve što ugrožava svetski poredak i narušava mir u svetu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja