Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Први мандат Џорџа Буша млађег“ на Јутјуб каналу КЦНС

10/05/2021

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Први мандат Џорџа Буша млађег“ (10. 5. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Први председнички мандат Џорџа Буша млађег тема је овог предавања. 11. септембра 2000. догодио се заокрет у Бушовом првом мандату. До тада је амерички председник трпео оштре критике упућиване на рачун његове инертности и непредузимљивости. Тог септембарског дана догодио се незапамћени терористички акт који је извела група исламских фундаменталиста, припадника организације Ал-Каида коју је предводио Осама бин Ладен. Као одговор САД уследио је оштри сукоб и сламање талибанског режима у Авганистану. Буш се од тада наметнуо као ратни лидер који је у стању да заштити Америку од пошасти тероризма и страха с којим се до тада дуго није сусретала.

Након рата у Авганистану, за време Бушовог мандата догодила се и победа САД у рату у Ираку. Буш је стекао епитет храброг и предузимљивог председника, спремног да заштити нацију. Тада је и осмислио термин „спонзори тероризма“ који означава све оне који угрожавају Америку, да би га касније проширио на термин „осовине зла“ који се односи на све што угрожава светски поредак и нарушава мир у свету.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања