Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na temu „Predsednički izbori u SAD“ na Jutjub kanalu KCNS

21/12/2020

Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na temu „Predsednički izbori u SAD“ možete pogledati  (21. 12. 2020) na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Nakon serije predavanja koja prate političku situaciju u SAD, izborima i dešavanjima nakon njih, Rajić se osvrnuo na pojam pod nazivom lame-duck session. Ovaj termin vezuje se za period smenjivanja predsednika u Beloj kući i vezuje se za određene datume tokom kojih se novi predsednik i kongres upućuju u rad i protokol. Sve ovo se radi kako bi predsednik onog dana kad uđe u svoj kabinet mogao na adekvatan način odoleti svim izazovima, i da ne bi Amerika trpela što je prethodna dva meseca, koliko ovaj period traje, bilo neophodno novoj administraciji da se uhoda i počne da radi.

„Ovo su simboli jedne praktičnosti američkog društva, gde vidite da se osmišljava sve na takav način da se ostvari jedan kompromis i da se zadovolje osnovni demokratski postulati, i ono što je možda najvažnije – tradicionalna američka pragmatičnost“, objašnjava Rajić dodavši da se sve što je osmišljeno mora izvesti do kraja na adekvatan način.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja