Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na temu „Ko je Džo Bajden?“ na Jutjub kanalu KCNS

18/01/2021

Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na temu „Ko je Džo Bajden?“ možete pogledati  (18. 01. 2021) na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Džozef Robinet Bajden, četrdeset i šesti predsednik američkih država, rođen je 20. novembra 1942. godine u Skrentonu u Pensilvaniji, u radničkoj porodici srednje klase, koja je znala da sklizne u tzv. srednje donju klasu. Studirao je na Univerzitetu u Delaveru, a na Univerzitetu Sirakuza završio je prava. Politikom je počeo da se bavi relativno rano, u svojim dvadesetim, kada postaje član Demokratske stranke.

1970. godine kandidovao se za Senat i nekoliko nedelja pred svoj trideseti rođendan postao njegov član, čime se stvrstava  u najmlađeg člana Senata SAD. Do zvaničnog ulaska u Senat morao je da sačeka rođendan, jer prema zakonu svaki član mora imati najmanje trideset godina, a zbog svog skromnog porekla zapamćen je i kao najsiromašniji član i zaštitnik radnika.

Za vreme mandata bivšeg predsednika SAD, Baraka Obame, bio je potpredsednik.

Aprila 2019. objavio je svoju kandidaturu na američkim predsedničkim izborima 2020. godine, a 11. avgusta ove godine objavio da je američka senatorka Kamala Haris iz Kalifornije njegov kandidat za potpredsednika.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja