Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Ко је Џо Бајден?“ на Јутјуб каналу КЦНС

18/01/2021

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Ко је Џо Бајден?“ можете погледати  (18. 01. 2021) на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Џозеф Робинет Бајден, четрдесет и шести председник америчких држава, рођен је 20. новембра 1942. године у Скрентону у Пенсилванији, у радничкој породици средње класе, која је знала да склизне у тзв. средње доњу класу. Студирао је на Универзитету у Делаверу, а на Универзитету Сиракуза завршио је права. Политиком је почео да се бави релативно рано, у својим двадесетим, када постаје члан Демократске странке.

1970. године кандидовао се за Сенат и неколико недеља пред свој тридесети рођендан постао његов члан, чиме се стврстава  у најмлађег члана Сената САД. До званичног уласка у Сенат морао је да сачека рођендан, јер према закону сваки члан мора имати најмање тридесет година, а због свог скромног порекла запамћен је и као најсиромашнији члан и заштитник радника.

За време мандата бившег председника САД, Барака Обаме, био је потпредседник.

Априла 2019. објавио је своју кандидатуру на америчким председничким изборима 2020. године, а 11. августа ове године објавио да је америчка сенаторка Камала Харис из Калифорније његов кандидат за потпредседника.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања