Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Како је владао Трамп?“ на Jутјуб каналу КЦНС

14/09/2021

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Како је владао Трамп?“ (14. 9. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Доналд Џон Трамп jе био на функцији 45. председника Сједињених Америчких Држава од 2017. до 2021. године. Неколико пута покушао је да буде номинован за председника. Био је члан Демократске и Реформистичке странке. Иако је био у трци за номинацију Реформистичке странке на примарним изборима 2000. године, повукао се пре почетка гласања. Разматрао је да уђе у трку за републиканску номинацију на изборима 2012. године, али је од тога одустао. Своју кандидатуру за председника на изборима 2016. најавио је у јуну 2015. као кандидат Републиканске странке, чији је члан од 2012. године. Након убедљиве победе на унутарстраначким изборима, Трамп је однео победу и на председничким изборима одржаним 8. новембра 2016. године, победивши противкандидаткињу из Демократске странке, Хилари Клинтон.

Током изборне кампање, Трамп се служио десничарском популистичком реториком, заговарао је редефинисање односа с Кином, као и строже имиграционе законе. Трамп је контроверзна личност у САД. Његова оштра реторика током изборне кампање изазвала је много критика, као и његове изјаве о досељеницима, посебно оним латиноамеричког порекла.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања