Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Избори у САД – Ко је победио?“ на Јутјуб каналу КЦНС

25/11/2020

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Избори у САД – Ко је победио?“ (25. 11. 2020)  можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

„Американци су 03. новембра 2020. године бирали свог председника. 46. председник САД биће Џозеф Бајден, бивши вицепредседник САД“, рекао је Рајић на данашњем предавању у КЦНС. Ови резултати ће се озаконити 14 . децембра када се окупља Електорски колеџ који ће изабрати и званично Бајдена, а 20. јануара идуће године имамо инаугурацију новог америчког председника. Американци, од како је донет устав, председника бирају првог уторка након првог понедељка у новембру, затим следе датуми потврђивања избора, састајања Електорског колеџа и инаугурацију и то је поштовано увек чак и у ери Грађанског рата у Америци у другој половини 19. века.

„Трамп је 2016. године заправо победио захваљујући читавом сплету околности које су му ишле на руку. Занимљиво је да је Трамп 2016. године освојио 306 електорских гласова колико је сад освојио Бајден. Бајден је успео да освоји највише гласова у историји америчких избора. „Он је најбољи кандидат Демократске партије за победу, далеко пријемчивији од Хилари Клинтон“, нагласио је Рајић.

Оно што је обележило ове изборе то је корона и све оно што је она донела а то су раздражљивост, нижа толеранција на постојеће аномалије друштва, расни немири и економска криза изазвана короном. Покушаји Доналда Трампа да оспори Бајденову победу нису правно утемељени и спадају у домен теорија завере. Разлози због којих је Трамп изгубио поверење гласача изазвани су коронавирусом. Потцењивао је корону, прва два месеца је готово игнорисао, инсистирао на неношењу маски па се на крају и сам заразио као и његови најближи сарадници, а Америка је имала преко 230.000 мртвих. Корона је допринела да Трамп изгуби једну категорији која је јако битна, а то су пензионери, који су већином гласали за њега 2016. године. Његова одлука да подржи економију пре него јавно здравље допринела је да он изгуби подршку пензионера, најугроженију групу током пандемије коронавируса.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања