Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na temu „Izbori u SAD – finiš kampanje“ na Jutjub kanalu KCNS

05/10/2020

 Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na temu „Izbori u SAD – finiš kampanje“ (05. 10. 2020) možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Predrag Rajić rekao je da je dosadašnja kampanja bila atipična zato što imamo i atipičnog kandidata iz Bele kuće – Donalda Trampa, koji se ne ponaša onako kako se ponašaju tipični političari i to je ono što ga svakako izdvaja. Reč je o kandidatu koji duboko polarizuje američku javnost koja je i pre Trampa bila polarizovana.  Uvek su u Americi postojala dva pola, ali ono što možemo sad da vidimo na američkim ulicama jeste jedno sukobljavanje koje nije bilo svojstveno Americi, bar ne u ovom obimu. Donald Tramp je kandidat koji je u ovu kampanju ušao sa ozbiljnim problemima, a  želeo je da istakne  činjenice da je nezaposlenost u Americi pala na istorijski minimum prošle godine i da je to bio uspeh politike njegove administracije, ističući i snižavanje poreza, motivisanje bogatih da više ulažu u ekonomiju, težnja da se vrate oni poslovi koji su otišli preko okeana. Pandemija koronavirusa izazvala je veliku ekonomsku krizu, nezaposlenost je skočila drastično, za nekih šest puta. Problem je što je Donald Tramp neozbiljno shvatio ovu krizu koju je prvih meseci skoro ignorisao:  u javnosti se pojavljivao bez maske, a sada je oboleo od koronavirusa i sve to doprinelo je padu njegove popularnosti. Treća kriza je ubistvo afroamerikanca Flojda, a potom i ubistva još nekih afroamerikanaca, sukobi na rasnim osnovama i neredi.

 S druge strane Bajden se od ove tri krize najslabije snašao u krizi koja je u vezi sa rasnim neredima. Činjenica je da se Bajden nije na vreme i dovoljno jasno ogradio od nasilnih protesta i nasilnih demonstracija. „Džo Bajden je najbolji kandidat kojeg su demokrate mogle da nađu“- rekao je Rajić. Činjenica je da Bajden pravi lapsuse, ali on je to činio i ranije, kao i to da mu je mentalna koncentracija slabija nego što je bila ranije. Ali priča da je Bajden dementan i da nije sposoban da vodi državu nije utemeljena. Bajden ostavlja utisak spontanosti, što je prosečnom biraču posebno važno. Bajden je popularniji i kod žena od Hilari Klinton, i ima prilično neposredan nastup, deluje pomirljivo, dok je Tramp popularniji kod muškaraca. Bajdenov cilj je da izvede što veći broj mladih birača na izbore.

Rajić je rekao da su američka demokratija i američko društvo  ove godine na najvećem ispitu do sad od kad Amerika postoji.

„Bajden u ovom trenutku stoji bolje“ – zaključio je Rajić.

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja