Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Избори у САД – финиш кампање“ на Јутјуб каналу КЦНС

05/10/2020

 Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Избори у САД – финиш кампање“ (05. 10. 2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Предраг Рајић рекао је да је досадашња кампања била атипична зато што имамо и атипичног кандидата из Беле куће – Доналда Трампа, који се не понаша онако како се понашају типични политичари и то је оно што га свакако издваја. Реч је о кандидату који дубоко поларизује америчку јавност која је и пре Трампа била поларизована.  Увек су у Америци постојала два пола, али оно што можемо сад да видимо на америчким улицама јесте једно сукобљавање које није било својствено Америци, бар не у овом обиму. Доналд Трамп је кандидат који је у ову кампању ушао са озбиљним проблемима, а  желео је да истакне  чињенице да је незапосленост у Америци пала на историјски минимум прошле године и да је то био успех политике његове администрације, истичући и снижавање пореза, мотивисање богатих да више улажу у економију, тежња да се врате они послови који су отишли преко океана. Пандемија коронавируса изазвала је велику економску кризу, незапосленост је скочила драстично, за неких шест пута. Проблем је што је Доналд Трамп неозбиљно схватио ову кризу коју је првих месеци скоро игнорисао:  у јавности се појављивао без маске, а сада је оболео од коронавируса и све то допринело је паду његове популарности. Трећа криза је убиство афроамериканца Флојда, а потом и убиства још неких афроамериканаца, сукоби на расним основама и нереди.

 С друге стране Бајден се од ове три кризе најслабије снашао у кризи која је у вези са расним нередима. Чињеница је да се Бајден није на време и довољно јасно оградио од насилних протеста и насилних демонстрација. „Џо Бајден је најбољи кандидат којег су демократе могле да нађу“- рекао је Рајић. Чињеница је да Бајден прави лапсусе, али он је то чинио и раније, као и то да му је ментална концентрација слабија него што је била раније. Али прича да је Бајден дементан и да није способан да води државу није утемељена. Бајден оставља утисак спонтаности, што је просечном бирачу посебно важно. Бајден је популарнији и код жена од Хилари Клинтон, и има прилично непосредан наступ, делује помирљиво, док је Трамп популарнији код мушкараца. Бајденов циљ је да изведе што већи број младих бирача на изборе.

Рајић је рекао да су америчка демократија и америчко друштво  ове године на највећем испиту до сад од кад Америка постоји.

„Бајден у овом тренутку стоји боље“ – закључио је Рајић.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања