Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Други мандат Барака Обаме“ на Jутјуб каналу КЦНС

16/08/2021

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Други мандат Барака Обаме“ можете погледати (16. 8. 2021) на нашем Јутјуб каналу.

Барак Хусеин Обама био је 44. по реду председник Сједињених Америчких Држава, члан Демократске партије и, претходно, сенатор из Илиноиса. Добитник је Нобелове награде за мир због изузетне напоре да ојача међународну дипломатију и сарадњу међу народима као и због рада на стварању света без нуклеарног наоружања и, до сада, једини афро-амерички председник САД.

„Обама је у други мандат ушао са циљем да на ондашњем плану заокружи свој најважнији легат, а то је увођење могућности за општездравствено осигурање у САД. На спољнополитичком плану био је опрезнији и вратио се неким својим прогресивистичким и дневним коренима које је можда напустио у првом мандату да би показао да су његови ставови у правој мери неинтервенционалистички и антиинтернационалистички“, наводи Рајић.

Највећа заоставштина овог председника је управо развијено здравствено осигурање, што је било врло ризично и скупо за остварити, а довело је до одређених подела у друштву. На спољнополитичком плану Рајић сматра да је за време Обамине кандидатуре Америка изгубила свој ауторитет због његових процена заснованих на краткорочном моделу који није имао даљег ефекта.

Наредна предавања Предрага Рајића наставиће започети циклус посвећен политици и председнићким кандидатима Сједињених Америчких Држава, и биће посвећена доскорашњем америчком председнику и једном од најконтраверзнијих, Доналду Трампу.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања