Predavanje „Geografski susedi Srbije sagledani u kontekstu geopolitike“ autora prof. dr Despotovića

24/10/2016

Profesor doktor Ljubiša Despotović održao je predavanje „Geografski susedi Srbije sagledani u kontekstu geopolitike“ u ponedeljak 24. oktobra na „Tribini mladih“.

Profesor doktor Ljubiša Despotović

Profesor doktor Despotović, stručnjak za sociologiju, politikologiju i geopolitiku, govorio je o geografskim susedima Srbije i pokušao je da razjasni nekoliko geografskih pojmova koji se tiču geopolitike kao zasebne naučne discipline.

-Neophodno je razjasniti nekoliko geografskih pojmova i tako dati objašnjenje jer postoji nerazumevanje kada se govori o određenim temama koje se tiču geopolitike – istakao je prof. dr Despotović, dodavši da treba da postoji jasna granica između geografskih i geopolitičkih suseda Srbije.

Geografski susedi Srbije sagledani su u kontekstu geopolitike, kroz pojam geopolitičkog koda, u kome su izneti stavovi njihovih političkih elita, geopolitičara ali i javnosti o percepciji vlastitog geopolitičkog položaja, njegovog značaja, mestu u geopolitičkom poretku moći i savremenim međunarodnim odnosima.  Odnosi su opisani kroz prizmu geopolitičkog fenomena „velika“ u kome se na vidljiviji način sagledava značaj prostora u geopolitici, njihovi teritorijalni apetiti prema susedima, a osobito prema Srbiji.

Foto: Milica Stojanac

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja