Предавање „Географски суседи Србије сагледани у контексту геополитике“ аутора проф. др Деспотовића

24/10/2016

Професор доктор Љубиша Деспотовић одржао је предавање „Географски суседи Србије сагледани у контексту геополитике“ у понедељак 24. октобра на „Трибини младих“.

Професор доктор Љубиша Деспотовић

Професор доктор Деспотовић, стручњак за социологију, политикологију и геополитику, говорио је о географским суседима Србије и покушао је да разјасни неколико географских појмова који се тичу геополитике као засебне научне дисциплине.

-Неопходно је разјаснити неколико географских појмова и тако дати објашњење јер постоји неразумевање када се говори о одређеним темама које се тичу геополитике – истакао је проф. др Деспотовић, додавши да треба да постоји јасна граница између географских и геополитичких суседа Србије.

Географски суседи Србије сагледани су у контексту геополитике, кроз појам геополитичког кода, у коме су изнети ставови њихових политичких елита, геополитичара али и јавности о перцепцији властитог геополитичког положаја, његовог значаја, месту у геополитичком поретку моћи и савременим међународним односима.  Односи су описани кроз призму геополитичког феномена „велика“ у коме се на видљивији начин сагледава значај простора у геополитици, њихови територијални апетити према суседима, а особито према Србији.

Фото: Милица Стојанац

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања