Предавање др Ранка Рајовића пред више стотина грађана у великој сали КЦНС-а!

11/02/2019

Предавање др Ранка Рајовића „Функционално знање и развој креативности”, одржано је у понедељак 11. фебруара у Великој сали Културног центра Новог Сада.

Кроз интерактивно предавање пред препуном Великом салом Културног центра Новог Сада, познати доктор Ранко Рајовић одржао је предавање на тему „Функционално знање и развој креативности”.

Поделивши предавање у неколико етапа, Рајовић је говорио зашто је потребно осигурати развој функционалних знања код деце и који су то кључни чиниоци који подстичу функционално учење. Како је рекао, одговор се превасходно налази у промени односа према деци, за коју је оценио да су презаштићена, а, такође, и у промени односа према начину учења – које акценат ставља на понављање, памћење и брзо заборављање.

– За развој функционалног знања посебно истичем улогу можданих синапси и њихов утицај на развој потенцијала сваког детета – рекао је Рајовић и додао да указује на изузетну важност повезивања неурофизиолошких знања са праксом учења и образовања.

Након пуних сат и по активног предавања, уследила су многобројна питања публике на које је аутор одговарао дајући конкретне примере како да знање наше деце постане функционално, а не пуко учење напамет.

Ранко Рајовић је специјалиста интерне медицине, магистар неурофизиологије и доктор спортских наука. Сарадник је УНИЦЕФ-а за рану едукацију и гостујући предавач на факултетима у неколико држава. Оснивач је Менсе Србије, а иницијатор је и један од оснивача Менсе Словеније, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Био је председник Менсе Србије у два мандата, дугогодишњи члан Борда директора светске Менсе (2000–2010) и председник Комитета за даровиту децу светске Менсе (2010–2012). На интернационалном конгресу Менсе, одржаном на Новом Зеланду крајем октобра 2010. године, именован је за председника Комитета светске Менсе за даровиту децу. Ова почаст је уследила после његовог вишегодишњег бављења даровитом децом и програмима у вези са даровитошћу најмлађих. У 2015. години добио је признање међународне Менсе (MERF – Mensa education and research foundation) за интелектуални допринос друштву. Ради на Педагошком факултету у Копру у Словенији.

Коментари

vanja vanja

Postoji li video zapis sa jucerasnjeg predavanja dr Rajovica?

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања