Предавање др Немање Девића на тему „Затамњена историја КПЈ током 1941. годинеˮ на Jутјуб каналу КЦНС

13/12/2022

Предавање историчара др Немање Девића на тему „Затамњена историја КПЈ током 1941. годинеˮ (13. 12. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Централна тема новог предавања др Немање Девића јесте предочавање „формирања вектора политике Комунистичке партије Југославијеˮ у вишеструко значајној 1941. години, посебно од марта до јула месеца када је могуће констатовати неколико радикалних заокрета у доношењу одлука и образаца понашања саме КПЈ. Др Девић сагледава генезу и промене става о томе да је посреди „империјалистички ратˮ и да „комунисти у Југославији не треба да се мешају у његаˮ, што ће бити дестабилизовано и кулминираће демонстрацијама 27. марта. У градовима широм Србије долази до генерацијске смене која продире у КПЈ, те се „уздиже постсолунска генерација родољубивих младих левичараˮ, продире „критика заснована на таласу народног незадовољстваˮ и, на концу, „од 27. марта 1941. комунисти излазе на историјску позорницу после две деценијеˮ.

Др Девић научно аргументовано и пријемчиво наративно говори о „затамњеној историји КПЈˮ, наглашавајући да су њени поједини потези високо амбивалентни, неретко у потоњим временима тумачени као стратешки, док би слични поступци гласили за колаборацију „колективно приписивану другој страниˮ. Премештање Централног комитета у Београд, улога бораца Шпанског грађанског рата, паралелизам војне и политичке власти, те трајно мењање ставова и реторике КПЈ само су део питања на која одговара др Девић, изводећи на крају закључак о основама КПЈ и природи „изграђене мимикријеˮ у периоду до 7. јула 1941. године.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања