Предавање др Немање Девићa на тему „КПЈ пре Другог светског рата и борба против ʻвеликосрпског хегемонизмаʼ“ на Jутјуб каналу КЦНС

01/06/2022

Предавање др Немање Девићa на тему „КПЈ пре Другог светског рата и борба против ʻвеликосрпског хегемонизмаʼ(01. 06. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Актуелност теме и последице које и даље осећамо заслужни су за потребу да се пружи историјска интерпретација минулих догађаја везаних за националну историју из перспективе научника данашњице који са одређене временске дистанце и консултацијом бројних извора и сведочења успева да сагледа заносе и пркосе, успехе и суноврате одлука и поступака људи који су у првој половини прошлог века кројили судбину и пут Србије. Др Немања Девић објашњава феномен „великосрпског хегемонизма“ и његову интерпретацију из визуре оних који су српску елиту карактерисали као империјалистичку. Он наводи да се идеја „баука великосрпства“ јавља у раним двадесетим годинама 20. века, нарочито на Четвртом конгресу КПЈ, где је заснован став о трулом версајском поретку и вештачкој државнојтворевини коју је могуће разбити. Према таквим схватањима, у оквиру Југославије развија се империјалистичка Србија која је подјармила друге југословенске народе, као што су Хрвати и Словенци који су жртве експлоатације и злоупотребе српских политичких елита.

У том периоду, заоштрава се реторика о владајућој српској буржоазији, која је преименована у угњетавачку нацију. Од тада се, како др Девић наводи, могу распознати три фазе политике КПЈ: прва подразумева напуштање националног јединства и ослањање на сепаратистичке покрете, попут ВМРО; друга је везана за динамични историјски период када су комунисти заговарали борбу против државе која је, према њиховом мишљењу, била резултат „интегралног југословенства“ и „круна крваве владавине великосрпског фашизма“, док је у трећој фази партија препозната као полулегална творевина, а Југославија као значајан антифашистички бедем. Крајња фаза поклапа се са престанком фракцијских борби и појавом Јосипа Броза који је извршио реформу КПЈ. Он је, како др Девић истиче, иако некада истицаних србофобних ставова, „увек имао свест да говори за историју“, те да је важно раздвојити револуционарну мимикрију и политичку партију.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања