Предавање др Милоша Савина „Политички ривалитет између Светозара Милетића и Ђорђа Стратимировића“ на Jутјуб каналу КЦНС

29/07/2022

Предавање историчара др Милоша Савина „Политички ривалитет између Светозара Милетића и Ђорђа Стратимировића“ (29. 7. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

 

Светозар Милетић и Ђорђе Стратимировић – изузетно маркантни политички делатници на простору данашње Војводине а и шире, који су у распону од неколико деценија утицали на дешавања у вези са српским становништвом – били су потпуно различите личности и супротни карактери, иако су им се циљеви поклапали. Др Милош Савин наводи како је Милетић био искрени борац за националне еманципаторске вредности, али лишен шовинизма, будући да није одрицао права ни другим народима. У последња два чланка која је за живота објавио бавио се и албанским питањем, истичући како само суживот може имати историјски потенцијал. Нажалост, данас је Милетић представљен као сирова личност, антимађарски политичар који се залагао за отцепљење Војводине, што, како др Савин апострофира, никако није истина. Бројни су покушаји да се Милетић митологизује и често се пореди с Карађорђем, што је проблематично из више разлога, будући да је реч о човеку који није водио устанак, већ покушавао да устроји друштво на најпрогресивнијим идејама.

Ђорђе Стратимировић перципира се као контроверзна личност, што је директна последица његовог успеха у намери да се наметне за вођу српског покрета у Војводини. Др Савин наводи да му нису исплаћене апанаже за војне заслуге у процесу који је кочио Јосиф Рајачић, све док то није учинило бечко министарство полиције, након чега је испред аустријске владе послат да обави читав низ мисија у Босни, Црној Гори, Епиру, Далмацији и на Крфу. Милетић и Стратимировић су на Благовештанском сабору у Сремским Карловцима 1861. године заступали различите политике, али су били сагласни око тога да се Србима мора обезбедити једна посебна аутономна Војводина на подручју Јужне Угарске, која би била политичка и територијална аутономија.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања