Predavanje dr Miloša Savina na temu „Srpska Vojvodina naspram politike Beča, Pešte i Zagreba“ na Jutjub kanalu KCNS

30/09/2020

Predavanje dr Miloša Savina na temu „Srpska Vojvodina naspram politike Beča, Pešte i Zagreba“ (30.09.2020) možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Ovo predavanje uvodi u priču o srpskoj politici na području Vojvodine i dominantnim i merodavnim političkim krugovima na području Beča, Budimpešte i Zagreba, tačnije na prostoru Habzburškog carstva i austrougarske države, prvenstveno tokom 19. veka.

Politički, Srbi na ovim prostorima iz više razloga nikada do kraja nisu ostvarili punu afirmaciju. Naime, dinastija Habzburga je upravljala Ugarskom i drugim pokrajinama metodom  zavadi i vladaj. Podsticano je podozrenje među različitim društvenim klasama, narodima i pokrajinama. Držeći ih u međusobnoj tenziji, svima su oči zapravo bile uprte ka Beču.

Srbi na području Vojvodine se nisu uvek slagali sa Kneževinom Srbijom, pre svega sa Obrenovićima. Dolazilo je do različitih spletova i promena interesa. Nakon propasti mađarskog pokreta Vojvodina je dobila svoj status, stvorena je Srpska Vojvodina, odnosno Vojvodina Srbija i Tamiški Banat, kako se formalno i zvala, sa Temišvarom kao glavnim gradom. Iako je imala srpsko obeležje, Srbi nisu bili dominantan narod u Srpskoj Vojvodini. Bili su treći po brojnosti, posle Nemaca i Rumuna. Do velikog pomaka dolazi kada se donekle školovanom i obrazovanom srpskom narodu polako otvara ulaz u državne institucije, čime se počinje praviti balans između Srba i Mađara.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja