Предавање др Милоша Савина на тему „Српска Војводина наспрам политике Беча, Пеште и Загреба“ на Јутјуб каналу КЦНС

30/09/2020

Предавање др Милоша Савина на тему „Српска Војводина наспрам политике Беча, Пеште и Загреба“ (30.09.2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Ово предавање уводи у причу о српској политици на подручју Војводине и доминантним и меродавним политичким круговима на подручју Беча, Будимпеште и Загреба, тачније на простору Хабзбуршког царства и аустроугарске државе, првенствено током 19. века.

Политички, Срби на овим просторима из више разлога никада до краја нису остварили пуну афирмацију. Наиме, династија Хабзбурга је управљала Угарском и другим покрајинама методом  завади и владај. Подстицано је подозрење међу различитим друштвеним класама, народима и покрајинама. Држећи их у међусобној тензији, свима су очи заправо биле упрте ка Бечу.

Срби на подручју Војводине се нису увек слагали са Кнежевином Србијом, пре свега са Обреновићима. Долазило је до различитих сплетова и промена интереса. Након пропасти мађарског покрета Војводина је добила свој статус, створена је Српска Војводина, односно Војводина Србија и Тамишки Банат, како се формално и звала, са Темишваром као главним градом. Иако је имала српско обележје, Срби нису били доминантан народ у Српској Војводини. Били су трећи по бројности, после Немаца и Румуна. До великог помака долази када се донекле школованом и образованом српском народу полако отвара улаз у државне институције, чиме се почиње правити баланс између Срба и Мађара.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања