Предавање др Милоша Савина на тему „Социјалисти у Војводини до 1918. годинеˮ на Јутјуб каналу КЦНС

28/12/2022

Предавање историчара др Милоша Савина на тему „Социјалисти у Војводини до 1918. годинеˮ (28. 12. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Предавање којим др Савин закључује 2022. годину посвећено је социјализму као једном од најзначајнијих политичких покрета у Европи. Почетком деветнаестог века социјализам постаје политичка доктрина, иако неки историчари сежу много даље у прошлост, проналазећи корене овог покрета у седамнаестом веку, још пре Оливера Кронвела, па и даље – у Утопији Томаса Мора или чак у Платоновој Држави. Преласком у капиталистичку фазу развоја, у западној Европи долази до огромне кумулације индустријског капитала код малог броја људи. Социјализам се појављује као модерни одговор на индустријализацију и капитализам, означавајући изразито модерне и прогресивне политичке и економске идеје и теорије које идеолошки теже раскиду са системом светског капитализма како би се успоставило уређење глобалног карактера које почива на глобалним средствима за производњу и расподелу у заједничком власништву и под демократским управљањем од стране целе заједнице у циљу производње само за потребе.

Социјалистички покрет се у Војводини укоренио с незнатним закашњењем у односу на остатак европског континента – у другој половини деветнаестог века, црпећи најважније утицаје из учења Светозара Марковића и мађарских социјалиста, да би потом исти утицај био приметан и код једног дела грађанских политичара попут Јаше Томића, Лазе Нанчића, Ђоке Мијатовића, Милете Јакшића и Васе Стајића.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања