Predavanje dr Miloša Savina na temu „Politička uloga dr Otoa Rota“ na Jutjub kanalu KCNS

01/11/2021

Predavanje dr Miloša Savina na temu „Politička uloga dr Otoa Rota“  (1. 11. 2021) možete pogledati  na našem Jutjub kanalu.

Kako bismo bolje razumeli našu prošlost, često moramo osvetleti određene ličnosti, učesnike u događajima koji su je formirali. Kako dr Miloš Savin navodi, Oto Rot bio je veoma značajna politička figura, a istovremeno i čovek čiji je životopis u svim istoriografijama minimalizovan. Temišvarski advokat i ključna ličnost tamošnjih socijaldemokrata, politički angažman počeo je još u prvoj deceniji XX veka, kada je utamničen zbog navodne agitacije protiv ustavnog položaja Mađarske.

Veoma popularan u jevrejskoj, švapskoj i mađarskoj zajednici, pa čak i poštovan od strane brojnih Srba, Oto Rot je od samih početaka svog angažovanja bio povezan sa uticajnim ljudima, od kojih dr Savin ističe školske drugove Brinzea i Grozu (najznačajnija politička ličnost Rumunije pre Drugog svetskog rata). Ideja vodilja Rotovih pregnuća ogledala se u stvaranju autonomnog, pa čak i nezavisnog Banata. Priča o skrajnutom političaru takođe je i povod da se progovori o mađarsko-srpsko-rumunskim odnosima s početka XX veka.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja