Предавање др Милоша Савина на тему „Политичка улога др Отоа Рота“ на Jутјуб каналу КЦНС

01/11/2021

Предавање др Милоша Савина на тему „Политичка улога др Отоа Рота“  (1. 11. 2021) можете погледати  на нашем Јутјуб каналу.

Како бисмо боље разумели нашу прошлост, често морамо осветлети одређене личности, учеснике у догађајима који су је формирали. Како др Милош Савин наводи, Ото Рот био је веома значајна политичка фигура, а истовремено и човек чији је животопис у свим историографијама минимализован. Темишварски адвокат и кључна личност тамошњих социјалдемократа, политички ангажман почео је још у првој деценији XX века, када је утамничен због наводне агитације против уставног положаја Мађарске.

Веома популаран у јеврејској, швапској и мађарској заједници, па чак и поштован од стране бројних Срба, Ото Рот је од самих почетака свог ангажовања био повезан са утицајним људима, од којих др Савин истиче школске другове Бринзеа и Грозу (најзначајнија политичка личност Румуније пре Другог светског рата). Идеја водиља Ротових прегнућа огледала се у стварању аутономног, па чак и независног Баната. Прича о скрајнутом политичару такође је и повод да се проговори о мађарско-српско-румунским односима с почетка XX века.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања