Предавање др Милоша Савина на тему „Идеје Француске грађанске револуције међу Србима у Војводини“ на Jутјуб каналу КЦНС

28/12/2021

Предавање др Милоша Савина на тему „Идеје Француске грађанске револуције међу Србима у Војводини“ (28. 12. 2021) можете погледати  на нашем Јутјуб каналу.

Савременик Француске револуције о ком је било речи на ранијим предавањима, Игњат Мартиновић, имао је несрећу да и поред тога што је био, како др Милош Савин наводи, „врхунска научна величина“, не буде узет у озбиљнију историографску обраду. Након што се приликом путовања по Европи са Јаном Потоцким упознао са прогресивним идејама, покушао је да направи јакобинску заверу на угарском подручју. „Клица пандемије која ће захватити Европу“ и која је „пробудила мноштво малих идентитета“ међу Србима у Војводини имала је бројне представнике.

Мартиновићев план о преврату имао је следбенике, али је осујећен и овај револуционар је у очима тадашње елите посматран као „гнусна појава“. Идеје које кореспондирају са тековинама Француске буржоаске револуције неговао је и Доситеј Обрадовић, док су касније у 19. веку идеје базиране на овом фундаменту неговали и револуционарни покрети међу Мађарима и Србима у Војводини. Др Савин као веома важна истиче политичка прегнућа Јакова Игњатовића, Петра Чарнојевића и Јована Стерије Поповића.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања