Предавање др Милоша Савина „Лазар Дунђерски” на Јутјуб каналу КЦНС

01/03/2023

Предавање историчара др Милоша Савина на тему „Лазар Дунђерски” (1. 3. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На захтев пратилаца Јутјуб канала Културног центра Новог Сада др Милош Савин одржао је још једно предавање које тематизује једну од најзнаменитијих породица међу Србима у Војводини – породицу Дунђерски. Овога пута предавачев фокус усмерен је на Лазара Дунђерског, најуспешнијег представника треће генерације чувене војвођанске породице.

Лазар Дунђерски је трећи и најмлађи син Гедеона Дунђерског и Персиде Дунђерски рођене Летић. Рођен је 25. марта 1833. године у Сентомашу, данашњем Србобрану. У родном месту је завршио српску основну школу, а потом прва три разреда гимназије у Врбасу. Школовање прекинуто Мађарском револуцијом 1848. године наставио је у Карловцима, а затим у Пожуну где је и матурирао 1853. године. Студије права у Бечу напустио је после непуних годину дана због нарушеног здравственог стања.

Вративши се у Србију, Лазар временом стиче реноме успешног трговца, велепоседника, индустријалца и добротвора. Држао је по неколико хиљада ланаца земље под најмом, узгајао свиње, марву и овце. Био је највећи економ и један од највећих трговаца храном и стоком у бившој Угарској. Имао је бродове на Дунаву, Тиси и Бегеју, који су транспортовали храну. Поседовао је велики број привредних и индустријских предузећа, кречана, као и трговину кожом и вуном.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања