Предавање Лазара Слепчева, политичког аналитичара, на тему „Апсолутизам у германским земљама“ на Јутјуб каналу КЦНС

01/10/2020

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „Апсолутизам у германским земљама“ (01.10.2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Принцип апсолутистичке владавине обележио је нововековну Европу у периоду непосредно после епохе средњег века и феудализма и ренесансног доба. Апсолутизмом новог века сматра се прелазни период између феудализма и новог модерног доба које савремена историографија много боље памти и разуме. Апсолутизам новог века тражио је своје путеве покушавајући да се отргне од самих стега и утицаја цркве и да разбије то јединство у коме је средњевековни облик владавине најчешће функционисао. Оно што је неопходно напоменути је да апсолутизам новог века није свуда био исти и не представља образац који се понавља у свим државама, већ је више одраз свих културолошких, религијских, економских, територијалних услова који су одређивали појединачни облик владавине.

Док је апсолутизам код Француза био ослоњен на политичку просветитељску традицију дубоко атеистичког карактера, у Енглеској је он превасходно емпиријске филозофске традиције. Трећи тип је германски, дубоко ослоњен на етичко-филозофска учења, конзервативне природе, условљен бурном и несрећном природом Германа.

Више о германском апсолутизму и разликама у односу на енглески, француски, пруски и аустријски погледајте на приложеном снимку.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања