Предавање др Јелене Тодоровић Лазић „Северна Македонија и ЕУ – пут до отварања преговора” на Јутјуб каналу КЦНС

24/11/2022

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Северна Македонија и ЕУ – пут до отварања преговора” (24. 11. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Последње предавање др Јелене Тодоровић Лазић припада корпусу досадашњих тема које се превасходно тичу европских интеграција. Конкретно, у случају нове трибине, говорено је о Северној Македонији, нашем јужном суседу, и њеном европском путу који броји многе сличности са Србијом на овом истом плану, јер се обе земље, како је истакла др Тодоровић Лазић, „прилично дуго налазе у чекаонициˮ како би се „нешто покренуло с мртве тачкеˮ. Предавање је концентрисано на хронолошки приказ свих етапа развоја македонског европског пута, чиме је омогућен исцрпан увид у све прекретне тачке овог дугог процеса, те његових различитих успона и падова.

Северна Македонија кандидат је за чланство у ЕУ од 2005. године. Она је прва земља региона Западног Балкана која је са ЕУ потписала Споразум о стабилизацији и придруживању (2001) и прва којој је поменути Споразум ступио на снагу (2004). Др Тодоровић Лазић наведено посматра и као засебан феномен, али и компаративно, у односу на одвијање ових процеса у Хрватској или Албанији. Поред наведеног, посебан осврт на предавању начињен је ради осветљавања других важних фаза, као што су: прва препорука Комисије за отварање приступних преговора са Северном Македонијом (2009), предлог Савета ЕУ за отварање приступних преговора (2018), Самит у Бриселу и стављање вета на отварање ових преговора од стране француског председника Макрона (2019), објављивање нове методологије проширења ради успостављања „кредибилне перспективе за Западни Балканˮ (2020) итд. Све наведено од пресудног је значаја за актуелни тренутак, што предавање у својој завршници доводи до јула 2022. године и формалног отварања преговора. Тако је др Тодоровић Лазић оцртала „дуг и трновитˮ европски пут Северне Македоније, обраћајући посебну пажњу на његове жаришне тачке, какви су спорови са Грчком и Бугарском, али и на статистички поткрепљен приказ слике друштва и грађана којима није стран ни евроентузијазам ни евроскептицизам.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања