Предавање др Јелене Тодоровић Лазић „Република Чешка – од распада Чехословачке до чланства у ЕУ – први део” на Јутјуб каналу КЦНС

31/03/2023

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Република Чешка – од распада Чехословачке до чланства у ЕУ – први део” (31. 3. 2023) на нашем Јутјуб каналу.

Прва од две трибине развојног пута Чешке републике ка европским интеграцијама прати процесе које је ова земља морала да прође како би се нашла у Европској унији. Чешка је држава бившег комунистичког режима која је морала да се трансформише што чека и нас у наредном периоду ако желимо да будемо део европске породице. Тодоровић Лазић сматра да је веома битно да се позабавимо тим лекцијама јер је данашња политика проширења толико сложена и можда недостижна из угла држава Западног Балкана.

Преговори о приступању су почели у марту 1998. године а пет година касније, у Атини, председник Вацлав Клаус и премијер Владимир Шпидлa потписали су Уговор о приступању Европској унији. До финализирања проширења дошло је референдумом из јуна 2003. године када је 77, 33 одсто бирача са правом гласа дало позитиван одговор а затим, 1. маја 2004. године Чешка република се званично придружила европској заједници заједно са још девет земаља Централне и Источне Европе. Прво Чешко председавање Саветом ЕУ наступа од јануара до јуна 2009, а друго од јула до децембра 2022.

У наставку трибине Тодоровић Лазић указује на све препреке и потешкоће које су се налазиле на развојном путу Чешке – слабо правосуђе, ниске плате у јавном сектору, корупција, проблеми у привреди и пољопривреди, друмском саобраћају и као велики проблем свих тадашњих држава кандидата – екологија и заштита животне средине.

Тодоровић Лазић завршава прво предавање закључно са 2001. годином где су већ уочљиви велики помаци у правном систему, борби против корупције, људских права и бројним другим сферама које су биле веома лоше оцењене на самом почетку преговора.

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања