Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Владавина права у Пољској“ на Jутјуб каналу КЦНС

15/07/2021

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Владавина права у Пољској“ можете погледати (15. 07. 2021) на нашем Јутјуб каналу.

Након прошлог предавања о владавини права у Мађарској, уследило је и предавање о владавини права у Пољској, која је, такорећи, најбоља другарица Мађарској по степену непримењености владавине права и њеног кршења. Највидљивије кршење владавине права у Пољској присутно је у правосудном систему, због чега ће Европска комисија и покренути поступак по члану 7.

Правосудни систем у Пољској има две гране, управно и редовно судство, што би значило да је редовно под надзором Врховног суда, а управно под Врховним управним судом. Реформе правосуђа започете су у новембру 2015. године и укључују више од 30 закона повезаних са структуром овог система.  Међутим, различити аспекти реформи изазвале су забринутост Европске комисије у погледу првенствено независности судија, будући да се државно судско веће састојало углавном од политички именованих чланова.

Иако је видљив напредак у независности и квалитету рада пољског правосуђа, као и у борби против корупције, потреба за увођењем информатичких алата у контексту судских поступака и даље постоји.

Следеће предавање др Јелене Тодоровић Лазић из циклуса о владавини права европских земаља биће о Хрватској и механизмима који владају, али и онима који се у овој земљи крше.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања