Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Vladavina prava u Hrvatskoj“ na Jutjub kanalu KCNS

18/08/2021

Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Vladavina prava u Hrvatskoj“ možete pogledati (18. 8. 2021) na našem Jutjub kanalu. 

Mehanizmi vladavine prava u Hrvatskoj, najmlađoj državi članici EU, kao i u ostalima, zasniva se na efikasnom pravosuđu, transparentan, demokratski i pluralistički proces donošenja zakona, podelu vlasti, ustavnu i sudsku reviziju zakona, transparentnu i visokokvalitetnu javnu upravu kao i efikasne nezavisne vlasti kao što su institucije Ombudsmana ili nacionalne institucije za ljudska prava. Posebnu pažnju autorka predavanja posvetila je pravima nacionalnih manjina u ovoj zemlji, gde prema popisu iz 2011. godine živi 4,36% Srba od ukupnog broja stanovništva.

Pravosudni sistem u Hrvatskoj je trostepeni i sastoji se iz redovnih i specijalizovanih sudova, dok Državno sudsko veće osigurava samostalnost i nezavisnost sudstva. Međutim, Državno sudsko veće i Veće državnih tužilaca neretko se suočavaju sa poteškoćama uzrokovanim izmenama i dopunama zakona kojima je smanjena njihova uloga u odabiru sudija i državnih tužilaca.

Kada je efikasnost rešavanja sporova i sprovođenje sudskih postupaka u pitanju, uprkos primetnom napretku, broj nerešenih predmeta i dužina postupaka na sudu i dalje je među najvećima u EU.

Borbu protiv korupcije sprovodi Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala – USKOK i Policijska nacionalna kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala – PNUSKOK. Krivičnim zakonom popisane su različite vrste korupcije i propisane konkretne kazne.

Sloboda izražavanja i pluralizam medija zaštićene su Ustavom, ali, s druge strane političarima i političkim strankama vlasništvo nad medijima nije strogo zabranjeno. Utvrđivanje stvarnih vlasnika još uvek je problematično i diskutabilno, tako da se procenjuje da je transparentnost vlasništva nad medijima izložena srednje visokom riziku.

Prava nacionalnih manjina ustanovljena su od strane Savetodavnog komiteta Saveta Evrope, međutim diskriminacija prema pripadnicima određenih grupa se nastavlja što se vidi i iz porasta mržnje i širenja govora mržnje u medijima, što rezultira i zločinima koji često nisu sankcionisani na pravi način.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja