Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Република Словенија – пут до чланства у ЕУ: први део“ на Јутјуб каналу КЦНС  

11/04/2024

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Република Словенија – пут до чланства у ЕУ: први део“ (11. 4. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Први део предавања о европском путу посвећен је историји суседне Словеније. Од оснивања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, преко послератног периода 1945. до коначног отцепљења од Југославије Словенија стратешки савладава свој циљ осамостаљивања. Тежња Словеније да се придружи ЕУ проистекла је из њене блиске политичке, економске и културне сарадње са Европском унијом. Међу разлозима стратешког циља да се придружи ЕУ били су и безбедносни разлози. Наиме, Словенија је веровала да би могла ефикасније да се бави питањима националне безбедности и одбране у оквиру Европске уније и НАТО пакта.

Прва је међу републикама бивше Социјaлистичке Федеративне Републике Југославије постала чланица Европске уније 2004. године. Тема предавања је управо њен пут који је прешла од комунистичке државе до ЕУ чланице за кратак временски период, али и сва спотицања и саботаже са којима се Словенија суочавала на том путу.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања