Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Република Словачка – од блокираних преговора до чланства у ЕУ – први део” 20. априла на Јутјуб каналу КЦНС

11/04/2023

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Република Словачка – од блокираних преговора до чланства у ЕУ – први део” можете погледати 20. априла у 20.00 часова на нашем Јутјуб каналу.

Словачка је скоро две деценије чланица ЕУ. Међутим, за разлику од осталих држава чланица Вишеградске групе (В4), њено чланство није изгледало извесно на самом почетку њиховог заједничког европског пута. Због недемократских промена унутар Словачке, ЕУ није отпочела преговоре 1998. као са преосталом тројком В4 групе већ је то урадила у другом таласу 2000. године. Ипак, Словачка је успела да стигне своје суседе из Вишеградске групе, а у многим параметрима и да их престигне гледано из угла две деценије касније. Данашња трибина прати расапад Чехословачке, долазак Мечијара на власт, блокаду ЕУ преговора, затим промену власти и европске интеграције до 2001. године.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања