Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Република Словачка – од блокираних преговора до чланства у ЕУ – други део” на Јутјуб каналу КЦНС

27/04/2023

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Република Словачка – од блокираних преговора до чланства у ЕУ – други део” (27. 4. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

У наставку предавања о преговорима Републике Словачке и путу до чланства у Европској унији Јелена Тодоровић Лазић говори о наставку европског пута Словачке након 2001. године, појашњавајући трансформацију од оне државе која је „изопштена” из интеграција до „татарског тигра”, како је често зову због економског развоја који је остварила у међувремену.

Словачка је скоро две деценије чланица ЕУ. Међутим, за разлику од осталих држава чланица Вишеградске групе (В4), њено чланство није изгледало извесно на самом почетку њиховог заједничког европског пута. Након распада Чехословачке,  превирања на политичкој сцени од деведесетих до две хиљадитих година утицала су на касније отпочињање преговора за чланство у ЕУ. Због недемократских промена унутар Словачке, ЕУ није отпочела преговоре 1998. као са преосталом тројком В4 групе већ је то урадила у другом таласу 2000. године.

Ипак, Словачка је успела да стигне своје суседе, а у многим параметрима и да их престигне гледано из угла две деценије касније.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања