Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Промене у Савету министара ЕУ након изласка Велике Британије“ на Jутјуб каналу КЦНС

24/01/2022

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Промене у Савету министара ЕУ након изласка Велике Британије“ (24. 1. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Савет министара ЕУ тема је којој је, према сопственом навођењу, др Јелена Тодоровић Лазић посветила више од деценије студиозног истраживања, које је додатно проширила променама након Брегзита. Овај догађај, „као политички заокрет који стимулише промене на нивоу одлучивања, док истовремено отвара питања о будућности Европске уније“, велика је тема о којој се може говорити из мноштва различитих углова. Када је реч о доношењу одлука у Савету, Велика Британија као чланица у којој је живело 12,79% укупног становништва Уније имала је барем две могућности – да се придружи групи великих земаља како би се донела нека одлука, или да се придружи групи малих и средњих држава како би се уравнотежила моћ великих и блокирала таква одлука. Др Тодоровић Лазић наводи да је на тај начин Велика Британија имала улогу чувара равнотеже моћи и да је након Брегзита остало отворено питање новог чувара равнотеже моћи у Савету.

Однос великих, средњих и малих чланица, реформе Лисабонског уговора, увођење двоструког већинског система, могућности приступања Турске ЕУ – неке су од тема које истражује др Тодоровић Лазић. Како је фокус на последицама Брегзита по доношење одлука у Савету, посебна пажња посвећена је могућностима израженије неравнотеже између пет држава чланица са највећим бројем становника и нарочито случајевима када је у питању активност блокирајуће мањине. Др Тодоровић Лазић истиче да „Брегзит у аритметичком смислу даје нешто већи значај правилу блокирајуће мањине“ која не омета доношење одлука, већ се користи као преговарачко средство.

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања