Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Правосудни системи у државама чланицама ЕУ – први стуб владавине права“ на Јутјуб каналу КЦНС

25/11/2020

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Правосудни системи у државама чланицама ЕУ – први стуб владавине права“ (25. 11. 2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Анализом извештаја о владавини права у државама чланицама Европске уније може се сагледати колико владавина права функционише међу чланицама, односно, одакле долази језгро критика.

„За заштиту и унапређење владавине права у Европској унији“, наводи др Тодоровић Лазић, „постоји укупно девет механизмима, док је акценат на последњем, новом механизму, чији је један од елемената годишњи извештај о стању владавине права у државама чланицама“. Извештај је крајем септембра 2020. године објавила ЕУ, а темељи се на четири главна стуба владавине права: правосудни системи, антикорупцијски оквир, плурализам медија и остали институционални механизми контроле и равнотеже. Они представљају резултат дуготрајних разговора са представницима националних власти који долазе из правосудних органа, полиције, удружења новинара и представника цивилног друштва, али и других заинтересованих актера као што су европске агенције, националне и европске организације цивилног друштва, професионална удружења, међународне организације (Европска мрежа савета за правосуђе, Европска мрежа председника Врховних судова, Европска мрежа националних институција за људска права, Савет европских адвокатских комора, Савет Европе, ОЕБС и ОЕЦД).

Значајан део извештаја посвећен је утицају пандемије COVID-19 на стање владавине права у државама чланицама Европске уније и представља показатељ колико ће то угрозити уставно-правне системе држава чланица. Позитивна страна пандемије у оквиру владавине права и правосудних система јесте примена дигитализације поступака у оквиру правосудних система и тиме потврдила да владавина права има директан утицај на свакодневни живот грађана.

Уставни, правни и политички системи држава чланица одржавају високе стандарде владавине права. Иако је организација правде у рукама надлежности држава чланица, оне морају осигурати да њихови национални правосудни системи пружају ефикасну судску заштиту као и независност националних судова.

„За ефикасне правосудне системе су неопходни одговарајући људски и финансијски ресурси“, закључује др Јелена Тодоровић Лазић додајући да државе чланица издвајају све више новца за правосудни систем.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања