Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Партије зелених у Србији – други део“ на Jутјуб каналу КЦНС

16/12/2021

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Партије зелених у Србији – други део“ (16. 12. 2021) можете погледати  на нашем Јутјуб каналу.

Након уводног предавања о партијама зелених у Србији, др Јелена Тодоровић Лазић на конкретним примерима упознаје гледаоце са агендама и политичким (не)успесима ових партија. Као важан податак, др Тодоровић Лазић истиче прегнућа Вилија Бранта да у своју изборну платформу уврсти заштитну животне средине још 1969. године, тиме указујући на велико закашњење Србије, будући да се почетак парламентарног живота за партије зелених у нашој земљи десио тек 2012. године када су „Зелени Србије“ добили један мандат. Актуелни Регистар сведочи о постојању шест партија зелених у Србији: Европска зелена партија (политичка странка руске националне мањине), Зелени – социјална правда, Зелена странка Србије (политичка странка словачке националне мањине), Зелени Србије („Зелени“), Зеленa странкa (политичка странка словачке националне мањине), Савез 90 / зелених Србије.

У периоду између 2016. и 2020. године из редова партија зелених имали смо чак три посланика. Др Тодоровић Лазић наглашава да, иако су зелене идеје у Србији добиле масовност – што се видело на скупу одржаном у априлу ове године у Београду, али и на актуелним протестима – „оне немају још увек довољан еколошки капацитет“, нити „целовиту еколошку политику, већ само залагање за тренутно актуелне и акутне еколошке проблеме“. Шира социјалдемократска агенда ових покрета могла би се надокнадити коалицијама са мејнстрим партијама, али у том случају постоји могућност да се зелене идеје злоупотребе како би се дошло до власти.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања