Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Нове/старе коалиције у Савету министара након Брегзита” на Јутјуб каналу КЦНС

28/02/2022

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Нове/старе коалиције у Савету министара након Брегзита” (28. 2. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Фебруарско предавање Јелене Тодоровић Лазић посвећено је питањима начина и узрока гласања држава чланица ЕУ, као и могућим променама у погледу коалиција у Савету министара.

У протеклих десет година у Савету су се десиле многе промене. Тодоровић Лазић детаљно је анализирала шта је то што се променило, од чега се одступало, које су промене дошле с новим државама које су приступиле ЕУ, те шта је то што је током година остало непромењено. Посебна пажња посвећена је значају Немачке у погледу места и улоге у функционисању Уније након изласка Велике Британије, као и положају Француске која остаје као једина држава чланица која је нуклеарна сила и чланица Савета безбедности. Тодоровић Лазић наглашава да су нејасне будуће позиције Италије, Шпаније и Пољске, с обзиром на то да се у Италији јавља пораст евроскептицизма, да је Шпанија досад често добијала високе функције у Унији, те да је пољска влада често критички настројена према многим аспектима ЕУ.

Тодоровић Лазић најавила је могуће сценарије до којих може доћи у Савету министара након што је Велика Британија иступила из Уније. Ти сценарији тичу се држава чланица као што су Немачка, Француска, Италија, Шпанија, Пољска, Румунија…

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања