Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Mehanizmi kontrole i ravnoteže u Evropskoj uniji – četvrti stub vladavine prava“ Jutjub kanalu KCNS

15/01/2021

Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Mehanizmi kontrole i ravnoteže u Evropskoj uniji – četvrti stub vladavine prava“ možete pogledati ( 15. 01.2021 ) na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Oslanjajući se na odgovoran, demokratski i pluralistički proces donošenja zakona, njihovu  ustavnu i sudsku reviziju, podelu vlasti, transparentnu javnu upravu, kao i efikasne nezavisne vlasti (Obmudsman i Nacionalna institucija za ljudska prava), mehanizmi kontrole i ravnoteže predstavljaju srž vladavine prava i okvir u kome postoji aktivno civilno društvo. Na taj način omogućena je rasprava i nadzor onih koji su na vlasti, a pokušaj ukidanja aktera civilnog društva predstavlja drastičan korak upozorenja u pokušaju kršenja vladavine prava. Drugi korak je svakako zaobilaženje parlamenta u zakonodavnoj proceduri, što može dovesti do iskrivljene podele vlasti.

Prvi izveštaj o vladavini prava rezultat je novog dijaloga između Komisije i država članica, i važan korak ka jačanju razumevanja vladavine prava u EU i međusobnog poverenja. Cilj svega ovoga svakako je povećana svest o mehanizmima kontrole i ravnoteže što bi dovelo i do veće otpornosti vladavine prava u evropskim demokratijama.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja