Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Кипар – од подељеног острва до ЕУ чланства, I део” 15. маја на Јутјуб каналу КЦНС

08/05/2023

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Кипар – од подељеног острва до ЕУ чланства, I део” можете погледати 15. маја у 20.00 часова на нашем Јутјуб каналу.

Пето велико проширење ЕУ интересантно је по томе што су две мале, медитеранске, острвске државе постале чланице. Случај Кипра је вишеструко занимљив. Наиме, једна мала држава је током преговора о чланству била раме уз раме са државама које су најбрже напредовале ка испуњавању критеријума из Копенхагена. Друга, још важнија ствар, јесте то што је упркос немогућности да спроводи власт на целој својој територији (Турска Република Северни Кипар) она постала чланица Уније, на шта се често позивају српски званичници када тврде да Србија може постати чланица и без решавања статуса јужне српске покрајине. Ово би могло да буде корисно искуство за Србију. Зато је циљ да се на две наредне трибине представи и сагледа европски пут једне подељене државе.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања