Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Evropeizacija javne uprave u Srbiji“ možete pogledati na Jutjub kanalu KCNS

21/08/2020

Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Evropeizacija javne uprave u Srbiji“ ( 21. 8. 2020. )  može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Dr Todorović Lazić je predavanje započela formulisanjem principa Evropske administracije prostora. Nakon toga, ukazala je na razlike u reformama javne uprave, tačnije na postojanje reforme celokupnog sistema, ali i reforme pojedinih sektora. Takođe, naglašeno je da se proces reforme mora pratiti te da za to postoje dokumenti koje usvaja Evropska Unija i dokumenti koje donosi Srbija. Dr Todorović Lazić je zatim govorila o projektu WeBER i važnosti tri stuba koja čine: vladavina prava, reforma javne uprave i ekonomsko upravljanje, koji se ocenjuju u procesu pristupanja Evropskoj Uniji.

 U nastavku predavanja, dr Todorović Lazić je govorila o Strategiji reforme javne uprave u Srbiji, kao i o Zakonu o državnim službenicima, da bi na kraju iznela i stavke sa izveštaja Komisije (2019) o pripremljenosti u Srbiji u pogledu reforme javne uprave. Govoreći o preporukama Evropske Unije, dr Todorović Lazić kaže: „Ono što je problem za održivost finansiranja javne uprave jeste preveliko oslanjanje na donatorska sredstva.“ Potom je ukazala na preporuke koje su ispoštovane u manjoj meri ili nisu uopšte (poput zapošljavanja zasnovanog na zaslugama), da bi kasnije govorila i o onome što je ispoštovano, te je time predavanje privedeno kraju.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja