Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Балкан виђен очима дневника Le Monde (2013–2015)“ на Jутјуб каналу КЦНС

26/05/2022

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Балкан виђен очима дневника Le Monde (2013–2015)“ (26. 5. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Прво предавање у оквиру троделне трибине о поменима Балкана у француском часопису Le Monde (од јула 2013. године до данас), обухвата три године и петнаест текстова, који су издвојени након обављење претраге по кључним речима Балкан, Западни Балкан, Србија, (Северна) Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово и Метохија, проширење ЕУ. Др Јелена Тодоровић Лазић наводи да је испитивање вршено управо на овом часопису јер је у питању лист са дугом традицијом, а да је Француска као један од оснивача Уније уједно и једна од њених најмоћнијих и наутицајнијих држава, али и главни кочничар даљег проширења ЕУ у посматраном периоду. Већина текстова који су се издвојили након селекције повезани су са Европском унијом, односно, њеним проширењем на Западни Балкан и темом мигрантске кризе. Др Тодоровић Лазић најпре појашњава термин Западни Балкан, који је геополитичка, а не географска одредница, а односи се на „спољнополитички приступ ЕУ према државама и територијама насталим на просторима бивше Југославије заједно са Албанијом“.

Након уласка Хрватске у ЕУ 1. јула 2013. године у дневнику Le Monde објављена су три текста, а први садржи „поруку региону Западног Балкана да су врата ЕУ отворена за народе и државе овог простора које су посвећене помирењу“. Др Тодоровић Лазић анализира сваки од 15 издвојених текстова, коментаришући тон којим су писани, однос према балканским државама, прогнозе и очекивања. Примера ради, у трећем тексту из 2013. издвојена је предикција о 2020. као години у којој би Србија постала 29. земља чланица ЕУ. Интересантан је и чланак из 2014. о евроинтеграцијама региона, у ком се аутор „видовито запитао да ли ће балканске државе услед сукоба у Украјини и миграционих токова бити жртвоване у контексту евроинтеграција“.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања